tekst-graf-naam.jpg -14kb

foto-portret-in-glas-y200.jpg - 8kb
In Memoriam
tekst-graf-datum.jpg - 6kb

Afscheid

Jacques

Lieve Lieve Marinka,

Ontzettend bedankt voor alle liefde en warmte die je ons hebt gegeven. Ik ben heel blij Lieve Meid dat jij mijn dochter bent. Jouw hartje zit op een heel bijzondere plaats.

We hebben samen in het oude Rome gelopen, jij met de klep van je pet zo laag mogelijk zodat je neus niet zou verbranden. Ik met de kraag van mijn overhemd omhoog zodat mijn nek niet zou verbranden. We hebben samen alles bekeken en niets overgeslagen.
Een paar jaar later in Limburg. Ik had weer eens een kaart gekocht waar een stippellijntje op stond met de tekst Romeinse weg, midden in een groot bos. We hebben nooit verteld dat we verdwaald waren, ik was mijn kompas vergeten, die lag in de auto. De Romeinse weg hebben we gelukkeg wel gevonden. Je staat vol trots op een foto! Je pet dwars op je hoofd, want anders is jouw gezicht te donker op de foto. Wij hadden DE WEG gevonden.

Jouw eerste stage in de zorg was op de Latmer. Er was een sportdag en wij moesten ook komen kijken, je wilde dat wij ook de bewoners van jouw unit konden zien. Toen we bij het sportveld kwamen zat er ook een eenzame, geestelijk verdwaalde oude man met een boos gezicht, met een leeg gezicht, een grote snotterbel aan zijn neus, en kwijl langs zijn mond, die gaf jij lieverd toen een warme knuffel, en toen zag ik jou, vol trots, van zijn vrolijk lachende gezicht genieten. Is hij geen schatje, zei je toen tegen ons. Lieve Lieve Marinka ik ben zo trots op jou. Ik heb zoveel respect voor jou dat jij dit kunt.

Ik had je donderdag opgehaald, je was onrustig. We hebben in de vrieskou door de uiterwaarden van de IJssel gewandeld. Door de sneeuw gestapt, aan de rijp die op de takken zat gevoeld. Over het ijs gelopen. Wat was het mooi. We hebben samen boodschappen gedaan en jij mocht het eten en het toetje uitzoeken. Na het eten, om 8 uur wilde je naar huis, nog even in bad, nog even TV kijken en dan naar bed, je was moe. Je wilde vroeg naar bed, je moest er weer vroeg uit om te werken. Ik heb je weggebracht, nog even een omarming een paar warme kussen, nog even elkaar stevig vasthouden. Dat deden we de laatste weken extra lang en stevig. Toen liep je met een grote zak appels en rozijnenbollen door het pad achterom. Nog even achterom kijken met ondeugende ogen, nog even met de rozijnenbollen zwaaien als groet. Wat voelde ik me fijn. Wat blij was Anja dat je goed gegeten had. Wat blij waren wij dat je rustig zou gaan slapen. Misschien komt alles toch nog goed met mijn kleine meid.

Een paar uur later kreeg ik een SMSje van je. Mijn hart stokte, het was een SMSje van mijn kleine meid. 3 korte zinnen. Het spijt me! Ik kan niet meer! Ik hou van jullie! Je belde je moeder, maar je kon weinig zeggen. De verbinding werd verbroken. We komen eraan! We zaten heel snel in de auto en waren heel snel bij je. Je wilde alles perfect doen, ook jouw wens om rust te hebben heb je perfect voorbereid en uitgevoerd. Na een gevecht van uren moesten we eraan toegeven. We hebben die nacht eigenlijk geen kans gehad. Jouw gezichtje is in mijn handen koud geworden. Lieve Lieve Marinka het is je vergeven.

Je was niet gelukkig. Je hebt 8 jaar lang gevochten en er alles aan gedaan om jouw gevecht te winnen. Jij hebt 8 jaar lang gezocht naar jouw weg en uiteindelijk heb jij jouw weg gevonden. Je kunt nu uitrusten. Je voelde je kapot van binnen, je voelde een intense pijn, je voelde je vies. Mijn lieve kleine meid, je moeder heeft je heel goed gewassen, je bent nu schoon. Je grote zus en ik hebben je moeder daarbij geholpen, we hebben je mooi gemaakt en de kleren aangetrokken die jij speciaal voor deze gelegenheid had gekocht. Je hebt nu de rust die je zocht, ik kan dat zien aan jouw gezichtje. Ik zie een vredige rust in je ogen. Ik ben verdrietig maar voel mij ook zeer gelukkig dat je mijn dochter bent, mijn kleine lieve schat, ik zal alle mooie en warme momenten met jou koesteren.

Anja

Lieve lieve Marinka ik waardeer alle dagen dat je er voor ging, alle jaren lang, iedere dag weer.

Ik hou van je meid, ik heb je nooit los gelaten en ik zal je nooit loslaten. Je bent een kei van een meid. Slaap lekker.

Jacques

Lieve lieve Marinka, Je moeder, je grote zus Arina, Lieve Herre, Opa en Oma, Tante Jennie, Jan en Meta - iedereen - is blij dat we jou warmte hebben mogen voelen. Rust zacht lieve mooie schat van ons.

Lieve mensen, we zouden het fijn vinden als wij jullie een roos mogen aanreiken om die op de kist te leggen om jullie laatste groet aan onze Marinka te uiten.