tekst-graf-naam.jpg -14kb

foto-portret-in-glas-y200.jpg - 8kb
In Memoriam
tekst-graf-datum.jpg - 6kb

Uitleg van de Symboliek

Ontwerp

Het grafmonument is door Anja en mij ontworpen. Ik maakte steeds de schetsjes en liet mij steeds bijsturen door aanwijzingen en ideeën van Anja. Uiteindelijk hebben we het ontwerp ook aan Arina en Herre voorgelegd. Het was fijn dat zij meteen een goed gevoel erbij hadden en we verder konden gaan met de realisatie ervan.

Tijdens de realisatie, die we samen met Koninklijke Hesselink B.V. Grafmonumenten in Zutphen en Brenda Bleijenberg (Het Glazen Nest - Oldenzaal) hebben gedaan, zijn er nog wat kleine bijstellingen geweest. Het moet ook praktisch mogelijk zijn om het te realiseren en daar hebben zij alle verstand van.

Het ontwerp van het "stenen" gedeelte is grotendeels op papier geweest. We wilden ook iets met glas. Aangezien de roos (ook tijdens het leven van Marinka) een belangrijke plaats had, heeft Brenda Bleijenberg deze omgezet in een realiseerbaar ontwerp waarbij gebruik werd gemaakt van "fusion" techniek. Eerst is een proefroos gemaakt, daarna is het proces nogmaals gedaan met de roos op de gewenste grootte. Op 22 december 2009 heeft een proefplaatsing plaatsgevonden. Toen is de plaats van de roos bepaald. De volgende stap is de daadwerkelijke plaatsing.

Symboliek

De Stenen

Deze geven het abrupte einde van Marinka´s leven weer. De linker steen (de smalle steen) staat voor de periode zoals wij haar gekend hebben. De rechter steen (de brede steen) staat voor de periode dat wij haar zullen moeten missen in ons leven.

foto-20090717-roos-in-avond-zon-x240.jpg -36kb

De linker steen staat naar voren. Het graf ligt bijna op het zuiden. De herinnering staat dan altijd in de schaduw van het leven. Zo willen we haar ook blijven zien, in het leven samen me ons.

Portret Marinka

Het portret van Marinka zit aan de linkersteen. Dit is zoals we haar bij leven hebben gekend. Op de voorgrond en altijd schitterend.

De Roos

De roos zit op de rechtersteen en is het symbool waarmee wij haar zullen blijven gedenken. Tijdens de begrafenis was de kist bedekt met rode rozen.

Steensoort

De stenen en de deksteen zijn gemaakt van zwart graniet. Zwart is de kleur die in de laatste jaren van Marinka´s leven de boventoon voerde.

De Deksteen

In de steen zit een uitsparing in de vorm van de glazen plaat die aan de linkersteen zit. In deze uitsparing zit een spiegel die bedekt is met glazen "nuggets" en enkele glazen hartjes. Iedereen kan hierin zijn eigen herinnering aan Marinka zien. Door de spiegeling en breking van het glas is het beeld steeds weer anders.

Lantaarn en Bloemenvaas

Deze zijn vierkant en eenvoudig. Dezelfde kleur als de steen met zilver gekleurde randen. De Lantaarn verlicht haar naam. De letters op de grafstenen zijn ook in zilver. De bloemenvaas staat vooraan.

Lettertype

Wij hebben gekozen voor een ouderwets lettertype met schreef, deze zou Marinka mooi gevonden hebben. Zie haar naam aan de bovenzijde van de pagina, deze is gelijk aan inschrift op de linker grafseen.